Haaruitval

Haaruitval

Haaruitval is een veelvoorkomend probleem bij mannen (maar ook vrouwen). We gaan hier in op de oorzaken van haaruitval en hoe je deze kunt voorkomen. 

Oorzaken haaruitval

Iedereen verliest haren, dit is normaal. De normale mens verliest ongeveer 50 tot 120 haren per dag. Omdat er steeds nieuwe haren groeien zal je hierdoor geen kale plekken krijgen of een dunnere haardos. Wanneer dit wel het geval is dan heb je haaruitval. 
 
De grootste oorzaak van haaruitval is simpelweg ouderdom en omdat het in de familie zit. Dit komt door een bepaald hormoon wat zorgt voor de afsterving van haarwortelzakjes. Hierdoor zal er op termijn geen haargroei meer voorkomen op bepaalde plekken, de haren worden eerst kleiner en dunner, totdat er kaalheid ontstaat. 
 
Een slechte conditie van je hoofdhuid veroorzaakt ook het uitvallen van haren. Hierdoor krijgt je hoofdhuid te weinig doorbloeding en de haarzakjes te weinig voedingsstoffen, waardoor ze afsterven. 
 
Een andere oorzaak van haaruitval is het gebruik van bepaalde medicatie of chemotherapie. Tevens een tekort aan bepaalde vitaminen kan zorgen voor haarverlies. Deze vorm van haarverlies is echter tijdelijk.
 
Langdurige stress veroorzaakt ook haarverlies in combinatie met andere factoren. Wanneer je langdurig stress ervaart zal je vermoeid worden, een hogere bloeddruk krijgen en andere klachten ontstaan. Hierdoor worden andere lichaamsprocessen negatief beïnvloed en dit heeft ook invloed op de haargroei en aantasting van de hoofdhuid. 
 

Haaruitval tegengaan

Hoe kun je haaruitval effectief tegengaan? Dit gaan we je hieronder vertellen. 

Hoewel de meeste haaruitval erfelijk en genetisch bepaald is, kan je op verschillende manieren haarverlies tegengaan. 

Zorg voor zo min mogelijk stress en voldoende lichaamsbeweging. Zorg daarnaast dat je genoeg ijzer en vitamines binnenkrijgt, als dit moeilijk is kun je supplementen kopen. Het gebruiken van een goed verzorgende shampoo en conditioners met bijvoorbeeld cafeïne geven uw haar een boost. Vermijd daarnaast het kammen van nat haar, dit kan je haar afbreken dat normaliter gewoon zou doorgroeien. Wanneer je deze dingen doet kan je het haaruitval proces tegengaan of langzamer laten gaan.

Wil je een blijvend resultaat dan is de enige oplossing een haartransplantatie

Haaruitval